Terug naar Home
Vikingen
 
Fotoboek maandag

De Vikingen waren een volk van veroveraars. Vanuit Scandinavia veroverden zij delen van Europa. Zo kwamen zij onder andere uit in Engeland, Nederland, Frankrijk, Vlaanderen en Rusland.

De vikingen waren goede zeemannen. Zij hadden speciale boten, die ook wel drakeboten werden genoemd. Deze werden gebruikt op strooptochten en ontdekkingsreizen. De vikingen geloofden dat als zij met een wapen in de hand stierven op het slagveld, zij naar het Walhalla gingen.

Vandaag staat het volgende op het programma:

 

 

 

Zwemmen

Om op ontdekkingsreis of strooptocht te kunnen gaan moet je niet alleen een drakeboot kunnen besturen, of kunnen navigeren op zee. Het is ook heel belangrijk dat je kunt zwemmen. Dus deze dag gaan we beginnen om dat iedereen bij te brengen.

Cijfergeluk

Deze avond zullen de jongste Vikingen hun geluk beproeven met de cijfers …

De grote Opper Viking heeft zijn jongste leerlingen opgeroepen om zich te verzamelen op het dek van het Drakenschip. Want eenmaal per jaar stelt de Opper Viking hen in staat om ~louter op basis van geluk~ nieuwe wapens en krachten te vergaren.

De jonge Vikingen zullen zich afzonderen om zich uitsluitend te kunnen concentreren op hun cijferblaadjes. Onder grote spanning zullen zij luisteren naar de cijfers die de Opper Viking opnoemt. En onder begeleiding van de oudere Vikingen mogen zij alle cijfers, die worden opgenoemd en op hun cijferblaadje staan, wegkrassen.

Let wel … het cijfer dient na het doorkrassen zichtbaar te blijven, zodat de Opper Viking het eventuele Cijfergeluk kan controleren!

Alleen de Opper Viking bepaald wanneer het Cijfergeluk is behaald. Zo kan hij stellen dat alleen bij het wegkrassen van alle cijfers in de bovenste rij van het cijferblaadje, het Cijfergeluk is behaald. Maar pas echt moeilijk maakt hij het de jonge Vikingen, wanneer hij pas genoegen neemt met het wegkrassen van het volledige cijferblaadje.

Heb je voldaan aan de opdracht van de Opper Viking, dan dien je uit volle borst "Cijfergeluk!" te roepen. Pas dan zal de Opper Viking het spel stilleggen en de moeite nemen om het cijferblaadje te controleren. Kan de Opper Viking geen valsheden ontdekken, dan is het Cijfergeluk legaal en mag de jonge Viking een nieuw wapen of een nieuwe kracht uitkiezen als prijs.

Op onze Reis door de Tijd wordt dit spel alleen gespeeld door de kleinsten onder ons. De groteren hebben geesten om te verslaan.

 

De terugkeer van Rorik de Viking

Lang geleden in het jaar 817 was Vikinghoofdman Rorik met zijn boot vanuit Scandinavië op weg naar Nederland om daar op strooptocht te gaan. Het schip, een drakar was gebouwd van eikenhout en de boeg was versierd met een woeste drakenkop, het zeil waren de vleugels van de draak en de roeiriemen de poten.
Hij had zijn meest woeste krijgers meegenomen op deze reis.
Op weg naar het zuidelijke puntje van Nederland werd er overal flink gevochten en geroofd. Op het moment dat ze op de hoogte van Drenthe voeren (in die periode bestond de provincie Drenthe nog geheel uit water) waren ze flink in gevecht met een koopvaardijschip dat met goederen op weg was naar Amerika. Ze enterden het schip en Rorik voerde zijn mannen aan om iedereen neer te sabelen en ging zelf op zoek naar de kapitein van het schip om hem te overmeesteren. Boven op het dek zag hij hem staan en net op het moment dat hij hem wilde neerslaan stak er een verraderlijke storm op. De mast brak af en landde op het hoofd van Rorik, hij was op slag dood. Zijn bemanning sloeg op de vlucht naar hun eigen boot, ze sprongen in het water en zwommen naar hun Drakar terug. Door deze vlucht waren zij niet in staat het dode lichaam van hun leider mee te nemen. De Vikingen geloofden dat een dode begraven moest worden met meenemen van allerlei eigendommen uit hun wereldse leven.
Zou dat niet gebeuren dan kwam een ziel niet tot rust en moest blijven zwerven en rondspoken tot in de lengte der dagen.