Woensdag 23 juli - Kerstmis

Kerstmis (veelal zo aangeduid door rooms-katholieken) of Kerst(feest) (veelal zo aangeduid door protestanten) is een belangrijk christelijk feest in het kerkelijk jaar. Met Kerstmis wordt door christenen de geboorte van Jezus gevierd.

Het geven van geschenken rond Kerstmis gaat terug op oude tijden, maar in Nederland was lange tijd vooral het sinterklaasfeest het geschenkenfeest. De kerstman leek eind twintigste eeuw Sinterklaas te gaan verdrijven. Zover is het niet gekomen, maar velen geven elkaar (ook) met Kerstmis geschenken. Deze gewoonte heeft geleid tot kritiek dat het feest al te commercieel zou zijn geworden. In veel bedrijven is het kerstpakket een traditioneel bedankje voor het werk verricht in het afgelopen jaar.

De kerstman is een afstammeling van Sinterklaas, zoals Sinterklaas op Sint Nicolaas, bisschop van Myra, teruggaat. Het Sinterklaasgebruik is meegenomen door emigranten naar Amerika. Daar werd Sinterklaas Santa Claus.

Programma:

's Ochtends:

  • Kwartetten
    Kwartetten is een ren- en tactiekspel. Het doel van het spel is voor elk team om een viertal dezelfde attributen (een kwartet) te verzamelen, dus weg te stelen uit de verzamelplek van de andere teams. Wanneer een speler op pad gaat, neemt deze een kleurkaartje van zijn eigen team mee.
    De spelers zijn veilig op eigen grondgebied, maar kunnen worden afgetikt door het andere team als zij op hún grondgebied komen. Wanneer een speler is getikt, geeft deze zijn kleurkaartje af aan de tikker. Dit levert het team van de tikker 1 punt op.
  bus
Heb je het voor elkaar om zonder getikt te worden de verzamelplek van een ander team in te dringen, dan ben je daar vrij om één van hun attributen uit te kiezen en heb je vrijbaan om deze naar jouw eigen verzamelplek te brengen. Voor alle teams is het dus ook zaak om een aantal teamleden achter te laten om de eigen verzamelplek te verdedigen! Je bent in een verzamelplek van een ander team wanneer je daar minstens 1 voet aan de grond hebt. De leider in dat vak bepaalt of dat zo is.

Heeft een team een kwartet (= vier dezelfde attributen) verzameld, dan brengen zij deze naar het vak van de spelleiding. Deze kan het team dus niet meer worden afgepakt en levert het team 10 punten op!

 

's Middags

  • Vossenjacht
    Ergens in het dorp lopen een aantal rare figuren rond. Kerstman, kaars, kerstboom, engel, wie weet wie het zijn. Maar jullie moeten ze vinden. Niet zo maar, maar in de juiste volgorde. Lukt het jullie om binnen de tijd iedereen te vinden. Het blijft toch lastig.

's Avonds