Informatie Foto's Leiding Inschrijfformulier Facebook YouTube
Phoenix zomerkamp logo

De klassieke oudheid

Wat weet jij van de klassieke oudheid? De tijd van de Grieken en de Romeinen, maar ook van de Egyptenaren. Deels een tijd van democratie, maar deels ook nog van de barbaren. Wil je meer weten over deze tijd, pak eens een Asterix stripboek erbij.   

olympische spelen

Olympische spelen

De Olympische spelen kunnen natuurlijk niet ontbreken op een dag gewijd aan de Grieken en de Romeinen. Dit evenement met diverse sporten zul jij ook aan deelnemen. Welke sporten zullen we spelen, dat is nog niet bekend, maar het zal vast weer zweten worden. Anders dan bij de huidige Olympische spelen, moet je namelijk wel aan alle onderdelen meedoen. Zo ging dat toen namelijk. 

Gelukkig ben je niet alleen, maar zit je natuurlijk in een team van echte toppers. Ben jij degene die jouw team naar de overwinning leidt, zodat jullie de lauwerkrans in ontvangst mogen nemen?

Wedden dat...

Gokken is van alle tijden. Al reeds in de klassieke oudheid werd gegokt op de uitkomsten van sportwedstrijden, gladiatoren gevechten, er werd gedobbeld en het spel "Wedden dat..." werd gespeeld. In dit spel moest iemand of een groep een uitdagende opdracht voltooien. De andere personen of groepen die meededen konden dan wedden of de opdracht gehaald werd of niet. Daarna moest dan de volgende persoon of groep een opdracht doen. De persoon of groep die het beste kon inschatten of de anderen het gingen halen, die ging er met de buit vandoor.

wedden dat
tollenaars

Smokkelaars

Zeg je belastingen, dan zeg je ook belastingontduiking of belastingontwijking. In die tijd betrof het vaak goederen waar je een deel van moest afdragen aan de tollenaren (zeg maar een soort douane). Voor mensen die dit niet wilden, daar werkten de smokkelaars voor. Die brachten (vaak tegen betaling van een deel van het gesmokkelde) de goederen zonder tol de grens over. Maar ja, de douane die is ook niet gek en die probeert de smokkelaars in te sluiten. Kun jij uit de handen van de douane blijven?